به گونه ای از تالاب های ساخته شد به دست بشر در طبیعت آب بندان گفته میشود به گفته دیگر هنگامی که گودالی در طبیعت ایجاد کنیم و سپس داخل آن را با کوبیدن و ایجاد حصار شبیه به یک استخر بزرگ نماییم به گونه ای که در فصل بارندگی داخل این استخر آب جمع گردد به این استخر آب بندان گفته می شود ذکر این نکته مهم است که در بعضی مواورد این آب بندان ها به دست طبیعت ایجاد می گردد.
آب بندان ها می توانند بسیار بزرگ بوده و حتی گاهی مساحت آن ها به چند صد هکتار هم می رسد.
این سازه که سالیان سال است مورد استفاده قرار می گیرد در بیشتر موارد برای پرورش گونه های ماهی که در آب های گرم زندگی می کنند استفاده می شود هنچنین آب بندان برای ذخیره آب در فصل های با بارندگی زیاد استفاده می شود. به گفته دیگر آب بندان ها محل ذخیره آب می باشند که در بیشتر موارد به صورت چند منظوره از آنها استفاده می شود به همین دلیل بیشتر آب بندان ها در تمامی فصول سال آب دارند و به صورت متناوب پر و خالی می شوند.
کشور ما از سال های بسیار دور از آب بندان استفاده می کرده است ولی با توجه به آب و هوای خشک کشور از این سازه ها در شهر های شمالی کشور استفاده می شود. استفاده از آب بندان در شهر های شمالی به دلیل رطوبت و نوع آب و هوا می باشد. در استان های شمالی ایران به آب بندان نام های دیگری هم گفته می شود برای مثال نام هایی مانند سل، انون و یا بند ساز هم شناخته می شود.
از اب بندان در آب یاری شالیزار ها استفاده می شود که باعث گردیده این ساختارها منابع خوب آبیاری را تشکیل دهند.
***
آببندان گونهای تالاب است که به دست انسان ساخته شده باشد. آببندانها بیشتر برای پرورش ماهیان گرمآبزی، ذخیره آب در فصول بارانی برای کشت برنج و آب شرب استفاده میشود.
در ایران به دلایل آب و هوایی بیشتر آببندانها در استانهای شمالی کشور، همچون مازندران، گیلان و گلستان وجود دارند. علاوه بر پرورش ماهیان و ذخیره آب کشاورزی این آببندانها مکانی مناسب برای گونههای مختلف زیستی میباشد. گونههای متفاوتی از پرندگان از جمله مرغابی، پرلا، پلیکان، قو، اردک تاجدار و گونههای دیگر هر ساله به آببندانهای شمال کشور مهاجرت میکنند.
پرورش ماهی در آببندانها کاری پر سود و منفعت است که در استانهای شمالی جریان دارد و این کار باعث اشتغالزایی شدهاست.
آببندانهای استانهای شمالی سالانه ۳۲.۹۷۳ هکتار آب را ذخیره میکنند که این ذخیره در آبیاری ۸۱ هزار هکتار اراضی شالیزاری استفاده میشوند.
کاربریها
- تامین آب کشاورزی
- پرورش ماهی
- استحصال خاک پیت
- گردشگری
- پرندهنگری
مازرونی:
ئوبندون ات جور تالاب هسته که به دست آدم بساته وانه. ئوبندونا ویشتر پرورش ماهی گرمئوزی وسّه، ذخیره ئو فصلای وارشی برنجدکاشتن وسّه و بخاردنی ئو وسه استفاده وانّه.
ایران دله به دلایل ئو و هوایی ویشتر ئوبندونا اوستانای شومالی کشور دله، همینتی مازندرون، گیلان و گلستان وجود دانّه. علاوه به پرورش ماهیا و ذخیره ئو کشاورزی این ئوبندونا جایی موناسب گونهئون موختلف زیستی وسّه هسته. گونهئون موختلفی از پرندگون از جومله مرغابی، پرلا، پلیکان، قو، تاجدار سیکا و گونهئون دیگه هر ساله به ئوبندونای شومال کشور موهاجرت کانّه.
پرورش ماهی ئوبندونای دله کاری پر سود هسته که اوستانای شومالی دله انجوم وانه و این کار باعث اشتغال زایی بَیییه.
ئوبندونای اوستانای شومالی سالانه ۳۲.۹۷۳ هکتار ئو ره ذخیره کانّه که این ذخیره ئوپاشی دله ۸۱هزار هکتار اراضی شالیزاری ره استفاده ونّه.