معرفی روستا
روستای میانا از توابع دهستان بنافت بخش دودانگه شهرستان ساری می باشد .این روستا در ۷۵ کیلومتری جنوب ساری و ۱۴ کیلومتری مرکز بخش دودانگه در دامنه سلسله جبال البرز با ارتفاع ۱۱۰۰-۱۷۰۰ متر از سطح دریا واقع شده است از نظر اقلیمی با توجهبه منطقه کوهستانی زمستانی سرد و یخبندان و تابستانی معتدل و خنک دارد و از نظر موقعیت مکانی از قسمت شمال و شمال غربی به روستای جورجاده و از طرف غرب به روستای سنگده و از قسمت شرق به رشته کوه البرز محدود می گردد که از روستا های پرجمعیت دودانگه می باشد.دو جاده ارتباطی این روستا را به اطراف و مرکز استان متصل می کند یکی از مسیر پل سفید سنگده و راه دیگر مسیر سد سلیمان تنگه به محمد آباد و میانا می باشد.تاریخ مکتوبی از قدمت روستا در دست نیست ولی آنچه از قرائن و شواهد آثار باستانی باقیمانده در اطراف آن در منطقه (ارات) و (بولا) که هم اکنون از جنگل انبوه پوشیده است بر می آید نشان از تمدن و شهر نشینی در گذشته های دور دارد که در اثر زلزله قرن ششم تخریب شده است و مردم در این محل و روستاهای اطراف سکونت کردند.همچنین وجود معدن سرب و فلورین در مجاورت شرقی آن که اولین مرحله بهره برداری آن را در دوره شداد نقل می کنند یا تونل های متعدد حفر شده در دل آن که در نزد اهالی به دیو چاه معروف بوده است حکایت از تمدن و آگاهی از فنون استخراج و بهره برداری مردم آن زمان دارد.
ساکنین میانا اغلب کشاورز بوده و در شرکت چوب فریم در سنگده نیز مشغول کار میباشند
از رسوم جالب توجه در میانا میتوان به «تیره ماه سیزده»، «حسن گالوشک(از رسوم بسیار قدیمی که برای بارش باران انجام می شد)»، «چهارشنبه سوری»و همچنین آیین نوروز و محرم اشاره کرد. بازی مورد علاقه مردم در جشنهای عروسی «بورده بورده» بود که امروزه کمتر رواج دارد.
جاذبه های طبیعی
این روستا چشم اندازها ی زیبا و جالب توجهی دارد.کوه ها و جنگل های انبوه پستی وبلندی های سرسبز و دلگشا چشم هر بیننده را خیره می کند .
رودخانه اشک که به رودخانه چهل چشمه مشهور است در شرق این روستا با چندین شعب از رشته کوه های البرز سرچشمه می گیرد و دارای آب بسیار زلال به مانند اشک چشم که (شاید به همین دلیل آنرا اشک نامیده اند) از زیر درختان انبوه و سر به فلک کشیده جاری می گردد دارای ماهی قزل آلا خال قرمز بوده است که متاسفانه در حال انقراض می باشد جاذبه ها و تفرجگاه های بسیاری دارد از جمله ان آبشار بز پل ـ سنگ نو و میان رود می باشد و نیز از دیدنی های بی نظیر این روستا یخچال طبیعی (یخ اوه) (غار سنگی و آب معدنی فکچال) منطقه(خاروندجینگا)(میان بیشه)(اوبن)(خودسرا) رشته کوه های(گوگلی)(دهانه گوگلی)منطقه ییلاقی پشت کوه (اوپرت) (سرخده) و جنگلهای انبوه از گونه های نادر درختی (راش)(ملیج)(بلوط)و….که بسیار شگفت آور است.
منطقه ییلاقی اوپرت و سرخده در پشت جبال البرز دارای زیبایی های خاص و مراتع بسیار وسیع و سرسبز و زمین های قابل کشت است و در فصل بهار و تابستان با گل های زیبا و گیاهان دارویی اهالی روستا را بسوی خود می کشاند.البته از نظر تقسیمات جغرافیایی این منطقه جزو استان سمنان می باشد ولی مالیکیت زمینهای این منطقه با اهالی روستای میانا است.
ییلاقات
مردم روستای میانا در گذشته اغلب به کار کشاورزی و دامپروری مشغول بودند به همین دلیل در مناطق ییلاقی و سرد سیر که در آنسوی سلسله جبال البرز قرار دارد و هم اکنون جزو استان سمنان محسوب می شود در فصل گرم به کار کشاورزی می پرداختند منطقه ییلاقی اپرت یکی از این محلهاست که هم اکنون نیز زمین های این منطقه زیر کشت اهالی قرار دارد و در فصل تابستان جایی بسیار مناسبی برای گذراندن اقات فراغت می باشد.
مکانهای مذهبی و زیارتی
دو بنای مذهبی یکی مسجد جامع که در سال ۱۳۰۱ (ه-ق) تاسیس گردیده که در سالهای اخیر بازسازی و تجدید بنا شده است و دیگر مسجد ابوالفضل العباس (ع) با مناره های زیبا که در سال ۱۳۴۹(ه-ش) بنا شده است بیانگر اعتقادات مذهبی اهالی متدین این روستا می باشد و نیز زیارت گاه امام زاده ابراهیم در جنوب غربی – آرامگاه و سنگ نمای مزار ۷ شهید دفاع مقدس در قسمت شرق میانا زیارتگاه عاشقان دلسوخته این دیار می باشد.
معدن سرب و فلورین
این معدن در 40 کیلومتر شرق ایستگاه پل سفید و در روستای میانا در جنوب استان مازندران واقع شده است. فاصله معدن تا قائمشهر 88 کیلومتر است.
پروانه بهرهبرداری در سال 1354 به نام شرکت شاهین صادر شده است. این شرکت برای مدتی به بهرهبرداری فلورین مبادرت و محصول استخراجی را به شرکت ملی فولاد فروخته است. در اواسط سال 1365 معدن به شرکت منطقهای معادن مازندران واگذار گردیده است و این شرکت معدن را تجهیز و به بهرهبرداری ادامه داده است. در سال 1369 تحقیقات فرآوری در مقیاس آزمایشگاهی توسط مؤسسه تحقیقات و کاربرد مواد معدنی بر روی معدن انجام گرفت. نتایج حاصله نشان داده است که بهترین روش برای دستیابی به کنسانتره فلورین با عیار سرامیکی روش فلوتاسیون میباشد.
روش ثقلی بدلیل نزدیکی وزن مخصوص کانیهای گانگ و فلورین نتایج مطلوبی نداشته است. همچنین در حین خردایش و عملیات آسیا حداکثر دقت باید صورت پذیرد تا میزان نرمه حاصل تا حد ممکن کاهش یابد.
در محدوده معدن تشکیلات ژوراسیک شامل بخش ماسهای وشیلهای زیرین و آهک فوقانی دلیجان و لار و همچنین قسمت کوچکی از تشکیلات ماسهای کرتاسه و تشکیلات کرج رخنمون دارند.
کانی سازی در آهکهای دولومیتی سازند الیکا احتمالا در امتداد گسلها به وقوع پیوسته است.
شکل کانسار استوک ورک و شامل رگهها و عدسیهای متعدد و در ارتباط با یکدیگر میباشد. طول رگه اصلی در حدود 750 متر است و عمق رگه در حدود 40 متر تعیین شده است.
کانسنگ معدن را فلورین و سرب و کمی باریتین با گانگ کلسیت تشکیل میدهد. ذخیره مورد تأیید در گواهی کشف 500،000 تن با عیار 56/46 درصد فلورین و 1/11 درصد سرب تعیین شد ولی در محاسبات بعدی توسط شرکت شاهین ذخیره قطعی معدن،17000۰۰تن با عیار 30 درصد فلورین و 7 درصد سرب برآورد گردیده است. با توجه به اینکه مواد باطله روی معدن حاوی مقدار کمی فلورین و سرب است. ذخیره معدن 1 میلیون تن با عیار 30 درصد فلورین و 7 درصد سرب از طرف وزارت معادن و فلزات مورد تأیید قرار گرفت. بر مبنای آخرین گزارش وزارت معادن در بهمن 1378 ذخیره قطعی این معدن 338،000 تن گزارش شده است. در نمونههای سنگ جوری شده به خصوص در نمونههایی که عیار فلورین به حد اسیدی نزدیک میشود ناخالصیهای گانگ، مواد فلزی و مضر بسیار کم است. این کانسار به علت وسعت و ذخیره جزو مهمترین ذخایر فلورین ایران به شمار میرود.
این مکان از نظر زمانی 140 دقیقه و از نظر مسافت 82 کیلومتر با دامون باغ فاصله دارد.
اما از شهر پل سفید در جاده فیروزکوه-سوادکوه، از نظر زمانی حدود 70 دقیقه و از نظر مسافت حدود 37 کیلومتر فاصله دارد.