حمام روستای اَلَمشیر دهستان نوکَندکُلا بخش مرکزی شهرستان قائمشهر استان مازندران

مشخصات بنای تاریخی حمام المشیر:

نام ثبتی: حمام المشیر 

قدمت: قاجاریه 

شمارهٔ ثبت: ۱۶۶۴۲

تاریخ ثبت: ۱۳۸۵/۱۰/۰۳

نشانی: شهرستان قائم شهر، بخش مرکزی، دهستان بیشه سر، روستای المشیر

مقدمه:

باتوجه به عدم مقاومت سازه های چوبی در برابر رطوبت طبیعی است که ساختار حمام که یک سازه آبی به حساب می آید همانند سایر اقلیم های کشور ایران با پوشش آجر و گنبدی و با استفاده از ملاتهای آهکی و ساروج باشد.

تنها تفاوت حمام در مازندران با سایر نقاط کشور کوچکی ابعاد سربینه در آنهاست که به لحاظ اقلیم معتدل و مرطوب این استان و عدم نیاز به توقف طولانی اشخاص بعد از استحمام طبیعی به نظر می رسد.

موقعیت مکانی حمام:

این اثر در جنوب شرقی روستای المشیر و در حاشیه روستا قرار دارد. سه طرف آن را زمینهای کشاورزی (شالیزار) در بر گرفته است. روستا در جهت شمال غربی واقع شده است.

با توجه به المانهای موجود از جمله طاقهای پنج و هفت، طاق چشمه و کلاه فرنگی، این بنا متعلق به دوران قاجار (احتمال ضعیف صفویه) می باشد.

ویژگیهای خاص اثر:

پلان این بنا مستطیل شکل است. طول این بنا ۱۱ متر، عرض آن ۱۷٫۵ متر و ارتفاع آن نیز ۳ متر است و مساحت حمام ۱۹۳ متر می باشد. حمام دارای بخش گرمخانه و بینه و راهروی پیچ در پیچ که برای جلوگیری از خروج گرما استفاده میشد، اتاق نظافت و دستشویی و تون حمام می باشد. انتهای حمام به دوش ها منتهی می شود.

دخل و تصرفات انجام شده و مشهود در اثر:

درهای این بنا در گذشته چوبی بوده و امروزه فلزی شده است. کف حمام المشیر نیز در گذشته اجر فرش بوده و اکنون موزائیک شده است. همچنین بخشی از حمام برای دوش خصوصی الحاق شده است.

ثبت ملی اثر:

حمام تاریخی المشیر در دیماه سال ۱۳۸۵ به شماره ۱۶۶۴۲ در فهرست آثار ملی ثبت گردید.

منبع: https://b2n.ir/n36263

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

logo-samandehi