روستای ارفع‌ده (Arfa Deh) دهستان راستوپی (Rastupey) بخش مرکزی شهرستان سوادکوه استان مازندران

ارفعده، روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان سوادکوه در استان مازندران ایران.این روستا در ارتفاع ۱۵۶۰ متری از سطح دریا واقع شده.فاصله روستا تا تهران ۱۵۰ کیلومتر و تا پل سفید مرکز شهرستان ۱۳ کیلومتر میباشد.زبان مردم روستا مازندرانی است.عمده فعالیت مردم در روستا کشاورزی شامل گندم و جو دیم و باغداری شامل گردو و همچنین دامداری میباشد.

در این روستا آتشکده ای کشف شده است.در مرکز این بنا یک آتشدان با تزئینات گچی ثبت گردید که کاربرد مذهبی این بنا را اثبات می‌رساند.با توجه به شواهد معماری و سفالین، این آتشکده تا قرن سوم هجری قمری مورد استفاده قرار گرفته است.این بنا در فاصله ۵کیلومتری غار اسپهبد خورشید قرار گرفته است و بخشی از مجموعه بناهای مربوط به اسپهبد طبرستان در این بخش از سوادکوه می باشد. این بنا نشان میدهد که‌ حدود هزار و صد سال قبل در ارفعده سکونت وجود داشته و مکان مذهبی برای ساسانیان بوده است.این مسئله میتواند شناخت هویت و گذشته اصیل روستای ارفعده را نشان دهد. 

                                               **************

گفته می شود:

اجداد ساکنین کنونی این روستا طایفه از کُرد های تبعیدی هستند. آنها از طایفه ثلاث باباجانی که مردمان جنگجو هستند، چند صد سال پیش برای سرکوب ترکمن ها به مازندران آمدند و بعد از سرکوب ترکمن ها به سه دسته تبدیل شدند که یک دسته آنها در قادی کلا قائمشهر و یک دسته دیگر در زیراب سوادکوه و دسته بعدی هم در پل سفید، روستای ارفعده سکونت یافتند.

به دلیل زندگی در روستای ارفعده زیر کوه زیبا ارفعکوه به فامیلی خود در همان دوره اول که آمدند پسوند ارفعی دادند.

و این مردم اگرچه از کُرد های تبعبیدی بودند امّا الان بعد از گذشت چند صد سال مردم سوادکوه به حساب می آیند و فرزندان این قوم پسوند ارفعی را در شناسنامه خود دارند. 

                                          ******************

متقابلا گفته می شود:

در یکسری از شجره نامه ها گفته میشود طایفه ارفعی که در این روستا سکونت دارند از کُرد های تبعیدی بوده اند. این گفته با بناها و شواهد رد می شود و طایفه ارفعی یکی از طوایف اصیل سوادکوه است.

                                            ****************

این روستا در دهستان راستوپی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۳۷۹ نفر (۹۹خانوار) بوده‌ است.

این مکان در مجاورت جاده فیروزکوه-سوادکوه و بعد از ورسک واقع است. و از نظر زمانی 19 دقیقه و از نظر مسافت 6.5 کیلومتر با جاده اصلی فاصله دارد.

این منظقه از نظر زمانی حدود یک ساعت و نیم و از نظر مسافت 68.5 کیلومتر با دامون باغ فاصله دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

logo-samandehi