روستای چالرز (Chal Raz) دهستان سجادرود بخش بندپی شرقی شهرستان بابل استان مازندران

روستای چالرز از روستاهای زیبای بخش بندپی شرقی است که در فاصله سه کیلومتری از شهر گلوگاه (مرکز بخش) واقع شده است.

 

 جدای از ظرفیتهای بالا در زمینه های کشاورزی و دامپروری، علی رغم کمبود امکانات و محدودیت ها، روستای چالرز در زمینه های مختلف ورزشی به خصوص کشتی دارای جوانان مستعد و پرتلاشی است. 

1-راه دسترسی :

حدود 1 کیلومتر بعد از پل بزرگ شهر گلوگاه و در مسیر جاده ی فیروزجا در سمت چپ جاده،تابلویی به رنگ سبز نام روستای چالرز را بر خود دارد و شما را به روستای زیبای چالرز رهنمون می شود.

محل نصب تابلوی روستا در جاده ی اصلی فیروزجا به سه راه لیسی یا سه راه خرطوسی هم معروف است. از اینجا تا ابتدای محل هم حدود یک کیلومتر راه است. هر چند از سمت روستای لدار، تهمتن کلا، لیطلار، وولیکله و ارکا هم راه دسترسی ماشین رو به روستا وجود دارد.

2- وجه تسمیه :

شاید وجه تسمیه روستای چالرز را بتوان به این صورت بیان کرد که ؛ « چا » در زبان تبری به معنای سرد و « لرز » که شاید هم با فتح حرف لام صحیح تر باشد، پیامد سردی است. با این تفسیر مختصر، روستای « چالرز » بایست روستایی سرد باشد مخصوصا در سمت غرب و شرق که به رودخانه منتهی می شود.

3- موقعیت جغرافیایی :

از نظر شکل جغرافیایی روستای چالرز ، روستایی طولی یا خطی است هر چند با رشد جمعیت و افزایش ساخت و ساز روستا در حال خارج شدن از این وضعیت است. این روستا از سمت شمال به روستای لدار، از سمت غرب به روستای وولیکله و رودخانه سرج رود، از سمت جنوب به جنگل و جاده ی گلوگاه به فیروزجا و از سمت شرق به رودخانه ی پالرد که از جنگل های بالا دست سرچشمه می گیرد محدود است. قابل ذکر است که بخشی از این روستا در تقسیم بندی سیاسی  دهه های گذشته به روستای لدار، روستای لیطلار و روستای وولیکله ملحق گردید.

4- جمعیت :

روستای چالرز دارای 80 خانوار سکنه با جمعیتی حدود 320 نفر است. ساکنین این روستا از تبارهای مختلف ایل بزرگ فیروزجایی هستند با نام خانوادگی های مختلف: آقاگلی عباس تبار (عباسی)، فیروزیان (ببوزاده)، علی تبار، عابدی، رحیمی، جانزاده، اسبک تبار، بائو، محمدی، کریمی، طلایی و کاظمی.

5- مشاغل :

= دامپروری : از جمله مشاغلی که در این روستا از قدیم الایام رایج بوده دامداری است که هم به صورت سنتی و هم به صورت نیمه صنعتی صورت می گیرد. دامدارانی که به شیوه ی سنتی فعالیت می کنند در فصل بهار و تابستان و حتی پاییز دام ها را در  مراتع بالا دست نگهداری می کنند و شاید علت اصلی کوچرو بودن این عده از دامداران دغدغه تامین علوفه هست. حدود 1500 راس گاو و بیش از 5000 راس گوسفند حاصل تلاش دامداران در زمینه تولید مواد لبنی و گوشت است . ضمن اینکه در زمینه ی پرورش انواع ماکیان و پرندگان خانگی زنان روستا تامین کننده بخشی از درآمد خانوار هستند.

= کشاورزی و باغبانی : در زمینه کشاورزی و باغبانی روستای چالرز به مانند تمامی روستاهای بندپی پرتلاش است. محصول اصلی کشاورزی روستا، برنج است که در وسعتی حدود 30 هکتار کشت می شود. در زمینه ی باغبانی انواع درختان مثمر در روستا کاشته شد که البته توسعه ی باغات جز با از بین رفتن جنگل امکان پذیر نبود که شاید رانش زمین در جای جای روستا از نتایج آن بوده باشد. در هر صورت سالانه چند صد تن انواع میوه جات و مرکبات و ترشیجات حاصل تولیدات باغی روستاست.

= سایر مشاغل : به غیر از مشاغلی که نام برده شد عده ای از اهالی روستا در مشاغل مختلف اداری مشغول به خدمت هستند . عده ای هم در حرفه های مختلف استاد کارند و بعضی ها به کار آزاد مشغولند .

6- امکانات :

= ورزشی : در زمینه ی امکانات ورزشی باید گفت تنها یک زمین ورزشی با عنوان زمین فوتبال در سمت غرب روستا و در حاشیه سرج رود قرار دارد که البته این زمین به لطف خداوند و در چند دهه پیشتر در اثر سیلاب به زمینی هموار بدل شده است و محل اجتماع جوانان محل در مسابقات فوتبال است. با این وجود استعدادهای ورزشی در روستا بسیار زیاد است.

از جمله رشته های ورزشی که در روستا مثل تمام مازندران طرفداران زیادی دارد رشته کشتی است و شاید این ورزش بیش از هر عامل دیگری باعث شناسانده شدن روستای چالرز در منطقه شده است. کمتر میدان کشتی لوچو در بندپی و شهرهای اطراف هست که جوانی از این روستا در آن میدان حاضر نباشد. پهلوان پیشکسوت حاج بابا عباسی و پهلوانان رضا علی تبار، کاظم عباسی، علیرضا عباسی، مهدی طلایی، حمزه علی تبار، مرتضی عباسی، علی علی تبار از افتخارات کشتی روستا هستند. ناگفته نماند که این روستا چند سالی است که در راستای توسعه ی ورزش ، دارای شورای فرهنگی ورزشی است.

= آموزشی : در زمینه امکانات آموزشی تنها یک مدرسه 3 کلاسه در مقطع ابتدایی تاسیس سال 1361 که به نام شهید مسلم محمدزاده لاریجانی مزین شده است در این روستا وجود دارد که بسیاری از جوانان روستا آموختن علم و دانش را از این مدرسه با تلاش و کوشش آموزگاران آغاز کردند و اما متأسفانه این مکان آموزشی از نظر فیزیکی حال و روز خوشی ندارد و منتظر نگاه خیر خواهانه ی متولیان امر آموزش و پرورش است.

= امکانات دیگر  : سال 1367 راه ارتباطی روستا احداث شده است. مردم روستا سال 1374 از نعمت برق بهره مند شدند. سال 1380 لوله کشی آب برای روستا صورت گرفته است. سال 1381 خط تلفن برای روستا کشیده شد و سال 1389 جاده تا ابتدای محل آسفالت شد. همچنین دو سال پیشتر لوله کشی  اصلی انتقال گاز به روستا انجام پذیرفت.

از امکانات دیگر روستا می توان به یک حسینیه و دو آرامستان نام برد. ضمن اینکه وجود دو رودخانه در شرق و غرب روستا مخصوصا در روزهای تعطیل پذیرای مسافران و دوستداران طبیعت است.

این مکان از نظر زمانی 46 دقیقه و از نظر مسافت 30 کیلومتر با دامون باغ فاصله دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

logo-samandehi