سنت «فرمازنون» یا «فرما بزوئن» شهر سورک مازندران

از سنت هایی که بخشی از مازندرانی‌ها برای پذیرایی از عزاداران دارند، «فرمازنون» یا «فرما بزوئن» است.

در برخی روستاهای شهرستان بابل مانند درونکلا، روستاهای بادله و اسرم ساری، شهیدآباد بهشهر برخی مناطق دیگر انجام می‌شود.

اما معروف‌ترین منطقه اجرای این رسم شهر سورک در ۵ کیلومتری مرکز استان است که هر سال در روز عاشورا شهروندان آن بر اساس رسمی دیرینه اطعام‌دهی به مهمانان و عزاداران امام حسین(ع) را انجام می‌دهند.

عاشورای هر سال، سورکی‌ها درِ خانه‌های خود را به روی عزاداران و مسافران باز می‌کنند و خود را خادم سفره اباعبدالله(ع) می‌دانند.

هر سال در روز عاشورا چندین هزار نفر برای حضور در کنار سفره‌های عزاداری سورکی‌ها به این شهر سفر می‌کنند.

منبع: https://khabarban.com/a/25027417

                                    ***

سنت آیینی مذهبی طعام دهی در استان مازندران

یکی از شیوه‌های عزاداری در ایام دههٔ محرم در مازندران، طعام دهی در شهرستان میان درود، شهر سورک یک سنت دیرین و کهن است که نسل به نسل به‌صورت سینه‌به‌سینه پدران به فرزندان خود وصیت می‌کنند.

در این روز کلیه ساکنان این شهر با هزینه شخصی با توجه به توان مالی، از عزاداران حسینی که از اقصی نقاط استان جهت انجام سوگواری آقا امام حسین (ع) به این مکان می‌آیند در منازل خود جهت صرف نهار دعوت به عمل می‌آوردند و پذیرایی می کنند و به‌طور کل در تمامی خانه‌های این شهر باز است و هرکسی می‌تواند به میل خود واردشده زیرا آنان معتقدند سفره آن روز مخصوص آقا امام حسین (ع) است واهالی این شهر خدمتگزار آقا هستند.

این کار به‌مرور به سور معروف شد و وجه‌تسمیه شهر سورک به معنی شهری که سور می‌دهد شناخته شد. این روش پسندیده هنوز هم هرساله ادامه دارد به‌طوری‌که در سالهای اخیر در روز عاشورا اهالی محل به جمعیتی در حدود ۵۰ تا ۷۰ هزار نفر نهار می‌دهند.

منبع: https://b2n.ir/r63876

                                           ***

سنت آیینی مذهبی طعام دهی در سورک

مریم اوصانلو، کارشناس میراث فرهنگی مازندران و مدرس دانشگاه با اشاره به سنت طعام دهی در عزای حسینی و سنت ” فرمابزوئن” در شهر سورک میاندرود افزود: از شیوه های عزاداری در ایام دهه ی محرم در مازندران،طعام دهی در شهرستان میاندرود و شهر سورک است و در یک سنت دیرین و کهن که نسل به نسل بصورت سینه به سینه پدران به فرزندان خود وصیت می کنند تا اطعام عزاداران حسینی را برغهده بگیرند.

وی خاطر نشان کرد: در این روز همه ساکنان این شهر با هزینه شخصی با توجه به توان مالی، از عزاداران حسینی که از اقصی نقاط استان جهت انجام سوگواری آقا امام حسین(ع)ب ه این روستا می آیند در منازل خود جهت صرف نهار دعوت به عمل می آوردند و پذیرایی می کنند و در تمامی منازل این شهر باز است و هرکسی می تواند به میل خود وارد هر منزلی که دوست دارد بشود زیرا آنان معتقدند سفره آن روز مخصوص آقا امام حسین(ع) می باشد واهالی این شهر خدمتگذار آقا هستند.

وی افزود: این کار به مرور به سور معروف شد و وجه تسمیه شهر سورک به معنی شهری که سور می دهد شناخته شد. این روش پسندیده هنوز هم هر ساله ادامه دارد به طوری که در سال های اخیر در روز عاشورا اهالی محل به جمعیتی در حدود 50 تا 70 هزار نفر نهار می دهند.

منبع: https://b2n.ir/h47319

شهر سورک از نظر زمانی یک ساعت و ربع و از نظر مسافت 55 کیلومتر با دامون باغ فاصله دارد.

این شهر در مسیر جاده ساری به نکا قرار داشته و فاصله آن از شهر ساری 18.5 کیلومتر (فاصله زمانی: 25 دقیقه) است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

logo-samandehi