«منبربِن» و «روضه ي زنانه» در روستاي ايمن آباد و كروكلا شهرستان بابل

یکی از مكانهايي كه در روستاي ايمن آباد و كروكلا شهرستان بابل زياد به چشم مي خورد مكانهايي است در خانه بعضي از افراد روستا كه صاحبان خانه اتاقي را نذر مي كنند كه فقط براي انجام  مراسم عزاداري از آن استفاده شود. بر اين اساس منبري را در آن قرار مي دهند كه با پارچه هاي سبز رنگ پوشانده شده است. اين مكان را منبر بن مي گويند(بن با كسره  ب  يعني زير) يعني زير منبر  مي نشينند و به عزاداري مي پردازند.

منبر همان چهارپايه چوبي  را گويند كه در ايام قديم روحاني براي ايراد خطابه روي آن مي نشست. مكاني كه منبر در آن قرار مي گيرد و مقدس هم شمرده مي شود  مردم روستايمان ايمن آبادوكروكلا منبربن مي گويند.

كساني كه حاجت روا مي شوند نذر مي كنند و يكي از اتاقهاي منزلشان را وقف منبر مي كنند. يعني منبري در آنجا گذاشته مي شود و مراسم روضه در آنجا برپا مي شود و از تقدس خاصي هم برخوردار است.

در طي ماههاي محرم و صفر، يعني به مدت چهل روز مراسم روضه كه  از دو بخش زنانه و مردانه تشکیل می‌شود در روستايمان برگزار مي گردد. البته برخی روضه‌ها کاملاً زنانه است و بعضي كاملاً مردانه. مجلس روضه ممکن است در خانه تشکیل شود و یا در  تکیه ها، حسينيه ها و مساجد برپا شود.

 زنان روستا مراسم روضه را در  “منبر بن”  كه  احترام خاصي براي آن قايل هستند، برپا مي كنند.

منبرها در روستاي ايمن آبادوكروكلا به عدد  شش مي رسد، كه در خانه هاي اين افراد قرار دارد و فقط مراسم روضه  زنانه در اين مكانها برپا مي شود:

۱- مرحومه حاجيه سيده قمر حسيني(ملا قمر خدا بيامرزي)

۲- مرحومه سيده صديقه نجفي

۳- مرحوم حسین نجفي

۴- خانم سيده كلانتر نجفي

۵- مرحوم سيد شيرآقا هاشمي كرويي  

۶- خانم رقيه بابايي(بالاكروكلا يا قاضي محله)

۷-مرحوم سید تقی هاشمی کروئی(بالاكروكلا يا قاضي محله)

۸- حاج سید رمضان حسینی ایمنی

                                              ***

برگزاری روضه های زنانه در روستای بالاکروکلا:

برگزاري روضه هاي زنانه از جمله مراسم  آئيني و مذهبي ريشه دار  در  روستاي ايمن آباد و كروكلا می باشد كه همواره در طول سال برگزار مي شود.

اين مراسم پس از تاسوعا و عاشوراي حسيني تا شب رحلت پيامبر اكرم(ص) و شهادت امام حسن مجتبي(ع) كه به ” چهل و هشتِم ” هم در روستا معروف است، از سال ها پيش تا به امروز جايگاه خاصي نزد اهالي روستا دارد.

از دیگرسوی در ایام فاطمیه نیز شاهد برپایی همین روضه های زنانه هستیم.

اصولا” مراسم آئيني روضه ي زنانه صبح ها و بعدازظهرها در مكان هايي كه به منبر بن نيز معروف است برگزار مي شود و گاهي نيز در منازل افرادي كه خود نذري خاص دارند.

زنان روستاي بالاكروكلا براي برگزاري اين مراسم در سال 1392، تلاش فراوان نمودند تا در تكيه يا حسينيه اين روستا كه امسال براي استفاده اهالي آماده بهره برداري شده است به برگزاري آن بپردازند كه به دلايلي با مخالفت اعضاي هيات امناي مسجد النبي(ص) روبرو شدند. گلايه اي هم از سوي زنان روستا در اين باره مطرح شد. اينكه  چرا مردان روستا دهه اول محرم از اين مكان استفاده مي كنند و پذيرايي نيز مي شوند اما زنان حق استفاده از آن را ندارند؟

با توجه به اين شرايط بر آن شدند تا منزل زنده ياد حاج  سيدميرزا هاشمي كرويي و همسرش زنده حاجيه خانم گُل تاج غضنفري (پدر و مادر مداح روستا آقاي سيد عيسي هاشمي كرويي) را براي برگزاري مراسم روضه انتخاب كنند.

اين مراسم در ایام محرم و صفر و در ایام فاطمیه به مرحله اجرا در می آید.

هر روز يك باني دارد و باني روضه ي زنانه كه بنابر نذري كه بر گردن دارد به برگزاري آن مي پردازد، موظف است تمامي هزينه ها را بر عهده بگيرد. از جمله هزينه سخنران، مداح و هزينه پذيرايي.

و اما برنامه هاي مراسم روضه زنانه در روستا:

1_  تلاوت آياتي چند از كلام خداوند

2_  مراسم  زيارت عاشورا

3_  بيان چند مسئله از احكام شرعي

4_  سخنراني:

 در مراسم روضه زنانه روستا سخنراني نيز از سوي خانم سيده صديقه هاشمي كرويي (نوه حاجيه قمر(ره)، دختر سيد ابوالفضل) كه در حال تحصيل در حوضه علميه بابل نيز مي باشد صورت مي پذيرد. 

5_  مداحي و سينه زني:

در ادامه مداحي و اجراي سينه زني توسط مداح زن روستا صورت مي پذيرد كه در حال حاضر خانم سيده معصومه ارشادي ايمني (خواهر روحاني شهيد روستا شهید سیدابوالقاسم ارشادی) مداحي مراسم روضه زنانه روستا را بر عهده دارد.

6_  دعاي پاياني:

با انجام دعاي پاياني به صورت رسمي مراسم روضه به اتمام مي رسد.

7_  پذيرايي:

در پايان مراسم، پذيرايي از حاضران صورت مي پذيرد.

پذيرايي نيز هر روز علاوه بر چاي و نون خِشك (نوعي نان ويژه مراسم روضه كه در بابل پخت مي گردد)، نون سوخاري، شكلات، پرتقال و نارنگي،  يكي از غذاهايي مثل آش، شله زرد، باكله پته با بچا پلا( باقلا و برنج كته ي سرد شده)، لوبيا پته با بچا پلا ( لوبيا و برنج كته ي سرد شده) نيز تهيه مي شود و از حاضران پذيرايي به عمل مي آيد.

 زنان و مادران روستا نيز مقداري از اين مواد غذايي جهت پذيرايي، مثل نون خشك و نون سوخاري را براي اهالي خانه خود در كيسه پلاستيكي كوچك و يا لاي چادري كه بر كمر بسته اند و يا گوشه چارقد خود مي گذارند و به خانه مي برند. كودكان ديروز خوب به ياد دارند وقتي از مدرسه باز مي گشتند با آن حالت گرسنگي آنچنان خوردن نذري روضه از سوي مادر مي چسبيد كه انگار يكي از خوشمزه ترين خوراكي هاي دنيا را خورده اند. يادش به خير…

در روستاي بالاكروكلا منبري است به نام گِلابي منبر كه در منزل زنده ياد حاج سيد تقي هاشمي كرويي و همسرش زنده ياد حاجيه خانم رقيه ايماني الحسيني قرار دارد. گلابي نام خانمي است كه  مادربزرگ مرحوم سيد تقي هاشمي بوده است.

مكاني كه اين منبر در آن قرار دارد براي برگزاري روضه در دوران قديم بيشتر مورد استفاده قرار مي گرفت اما به خاطر كمي جا، امروزه كمتر از آن استفاده مي شود. آن دسته از زناني كه نذري دارند گاهي به برگزاري مراسم روضه ي زنانه در اين مكان مي پردازند. به نظر مي رسد مكان گلابي منبر بايد تعمير شود تا از تخريب آن پيشگيري گردد.

البته لازم به يادآوري است شب چهل و هشتم يعني شب رحلت پيامبر اكرم(ص) و شب شهادت امام حسن مجتبي(ع) مراسم خاصي به صرف شام در اين مكان از سوي فرزندشان سيد رمضان هاشمي كرويي كه خود معلم بازنشسته است برگزار مي شود.

منبع:

http://www.imanabadkarokela.com/index.php?option=com_content&view=article&id=163:2013-01-09-12-35-18&catid=141&Itemid=615

و:

http://www.imanabadkarokela.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1143:2013-12-01-15-01-30&catid=141&Itemid=615

فیلم روجین در معرفی روستای ایمن آباد بخش لاله آباد شهرستان بابل استان مازندران می باشد که در تابستان 1394 از شبکه استانی سیمای مازندران پخش گردید.

آدرس فیلم روجین در آپارات: https://www.aparat.com/v/gqh9E

فیلم روجین در معرفی روستای ایمن آباد بابل:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

logo-samandehi