روستای فیلبند ( با نام بومی فِل بَن ) یکی از زیباترین روستاهای جنوبی شهرستانهای بابل و آمل است که اکثر اوقات در اقیانوسی از ابر قرار گرفته است. فیلبند به بام شرقی مازندران نیز معروف است. آبوهوای آن به گونهای است که پیشبینیهای هواشناسی در مورد آن اصلا قابل اعتماد نیست. در یک روز ممکن است شاهد چندین پدیده جوی باشید و تنها به فاصله چند ساعت هم برف، هم باران و هم پرتوهای درخشان آفتاب تابان را به تماشا بنشینید.
معرفی اجمالی روستای فیلبند
روستای فیلبند مرتفعترین روستای ییلاقی قسمت مرکزی مازندران است. فیلبند در جنوب شهرستان بابل در بخش بندپی غربی پذیرای گردشگران و علاقهمندان به طبیعت است. ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۲۷۰۰ متر است. فیلبند بر فراز ابرها قرار دارد. به نحوی که اغلب روزها ابرها همچون دریایی آبی و آرام تا بیکرانهها چشم را مینوازد و خیره میکند. البته زمانی هم که ابر و مه وجود نداشته باشد و هوا بهطور کامل صاف و آفتابی باشد، میتوان به تماشای مناظر اطراف پرداخت که بسیار لذتبخش است.
دیدنیهای اطراف فیلبند
فیلبند در نزدیکی قله ۳۳۹۲ متری اندوار و حصینبن واقع شده و با نقاط همجوار خود بسیار تفاوت ارتفاع دارد. در خطالراس نزدیک به قله اندوار و در ارتفاعات جنوبی روستای فیلبند، امامزادهای دیده میشود که به امامزاده قاسم معروف است. بقعه سفیدرنگ امامزاده قاسم در ارتفاع ۲۵۰۰ متری دارای یک دالان است که توسط سایبانی فلزی و شیروانی حفاظت میشود.
علت نامگذاری روستای فیلبند
نام فیلبند در اصل فلبند است. فل در زبان مازندرانی به معنای خستگی و بند هم به معنای بند آمدن و نتوانستن است. علت این نامگذاری به دلیل ارتفاع بالای ییلاق و کمرگاههای تندی است که عبور از آن را دشوار میکرده است.
آب و هوا و پوشش گیاهی
در فیلبند نمیشود به پیش بینیهای هواشناسی در مورد آب و هوا اطمینان کرد. زیرا گاهی ممکن است چندین پدیده جوی را در یک روز شاهد باشید و هوای آفتابی، باران و بارش برف را تنها به فاصله چند ساعت با هم تجربه کنید. در فصل بهار و پاییز، در یک نیم روز ممکن است همه پدیده های جوی از قبیل ابر و مه و باران و برف و تگرگ و رگبار و ناگهان رنگین کمان و هوای صاف و آفتابی را بدون لکه ابری مشاهده کنید.
روستای فیلبند در تابستان ها بیش از هزار و دویست خانوار جمعیت دارد. اما در زمستان بطور کلی خالی از سکنه است زیرا شدت سوز و سرما و برف امکان زندگی را غیر ممکن میسازد و در سال قریب به ۷ ماه پوشیده از برف است. در این منطقه چشمههای کوچک و بزرگ بسیاری وجود دارد، لار چشمه کوچکی در منطقه فیلبند است که املاح معدنی فراوانی را داراست و برای درمان درد کلیه از این چشمه استفاده میشود. آب چشمههای این منطقه دارای فلوئور بوده که تاثیر بسیاری در استخوانبندی مردم روستای فیلبند گذاشته است.
گیاهان منطقه فیلبند بسیار زیبا هستند و از جذابیتهای کافی برخوردارند. به طوری که وقتی بعد از سپری شدن زمستان هفت ماهه گلها به بار مینشینند و جویبارها جاری میشوند، منطقه فیلبند بسیار زیبا خواهد شد که در عکسها نمونههایی از آن را مشاهده میکنید.
مسیرهای دسترسی به فیلبند
دسترسی به فیلبند از جاده هراز و سنگچال آمل آسانتر است زیرا مسیر بابل آسفالت نبوده و پیچ و شیبهای زیادی دارد به همین دلیل برای رسیدن به این روستا مسیر هراز و سنگچال آسانتر است. از شهر آمل به سمت جاده هراز حرکت کنید و بعد از دو کیلومتر که از اولین تونل عبور کردید سمت چپ جاده تابلوی روستای چلاو را مشاهده خواهید کرد که با پشت سر گذاشتن این روستا اول به مراتع و بعد از عبور از سربالایی ها به روستای فیلبند خواهید رسید
جاده سنگچال به روستای فیلبند
اولین مسیر دسترسی به روستای فیلبند از طریق جاده هراز است. فاصله تهران تا فیلبند در حدود ۱۷۰ کیلومتر است. اما بهدلیل جاده فرعی کوهستانی دسترسی به روستای فیلبند و پیچوخمهای این جاده، طی کردن آن در حدود چهار ساعت زمان میبرد. برای رفتن به فیلبند باید جاده هراز را تا جنگل الیمستان ادامه داد و روبهروی روستای «پرن» به مسیر فرعی جاده فیلبند وارد شد. این مسیر فرعی کوهستانی، در شرق جاده هراز قرار دارد.
از ابتدای این جاده فرعی، ۳۰ کیلومتر تا روستای فیلبند فاصله است. اما طی کردن این مسافت در حدود یک ساعت زمان میبرد. ابتدای این جاده کوهستانی از روستای «پاشاکلا» میگذرد و در ادامه به روستای «سنگ چال» میرسد. فیلبند بعد از این روستا قرار دارد. اما فاصله سنگچال تا فیلبند، بسیار پرپیچوخم میشود و بهخصوص در زمان بارندگی، تردد در این جاده میتواند خطرساز شود. در ابتدای جاده مینیبوسهایی نیز به روستا تردد میکنند.
جاده فیلبند به سنگچال جادهای بسیار پرپیچ و خم است که در فاصله ۵ کیلومتری این دو روستا اختلاف ارتفاع به ۷۰۰ متر میرسد. روستای سنگچال نیز زیباییهای منحصربهفرد و خاص خود را دارد. منظره سنگچال از جاده منتهی به فیلبند واقعا چشمنواز است.
جاده روستای شیخ موسی به فیلبند
یک مسیر فرعی از روستای شیخ موسی به روستای فیلبند وجود دارد که مناظر و چشمانداز بسیار فوقالعادهای دارد. این جاده آسفالت نیست و شوسته است و از میان دره و کوه میگذرد. اگه قصد دارید لذت رانندگی بر فراز ابرها را تجربه کنید، این جاده هیجان انگیز را توصیه می کنیم. البته ناگفته نماند که برای عبور از این جاده حتما نیاز به خودروهای آفرود میباشد.
فقط و فقط در شرایط زیر ازین جاده عبور کنید:
*- با خودروی آفرود (به هیچ عنوان با خودوری سواری در این جاده حرکت نکنید)
*- در روزهای آفتابی و از اواسط بهار تا اواخر تابستان (به هیچ عنوان در پاییز و زمستان از این جاده گذر نکنید.)
منبع: https://visitmazandaran.ir/attractions/ecotourism/filband/
این مکان از نظر زمانی دو ساعت و نیم و از نظر مسافت 109 کیلومتر با دامون باغ فاصله دارد.
برای رسیدن به این مقصد، باید در جاده هراز بین الیمستان و آمل وارد جاده فرعی شویم. این مکان از نظر زمانی یک ساعت و شش دقیقه و از نظر مسافت 29.5 کیلومتر با جاده هراز فاصله دارد.