امامزاده عبّاس ـ ورنام سفلى
در پنجاه کیلومترى جنوب خاورى شهر سارى، در میان کوههاى ناجم روستاى ورنام سفلى قرار دارد. در کنار حسینیه یا مسجد محل، دور درخت بسیار تنومندى را با چوب نشان و نرده کشیده اند و قایل به مدفون بودن امامزاده اى هستند. ظاهراً در گذشته نزدیک درخت بقعه اى برپا بوده که تخریب شده است.([1])
از صحّت و سقم این مزار و اینکه آیا واقعاً کسى در اینجا مدفون است آگاهى نیست. ظاهراً در مازندران هر جا که درخت تنومندى یافت شود مورد تقدیس و احترام اهالى است و این در شهرستان سارى به یک واقعیّت مبدّل شده است.
[1]. فرهنگ جغرافیایى آبادیهاى کشور 28: 553.
منبع: مزارات ایران و جهان اسلام: http://shrines.blog.ir
معرفی روستای ورنام سفلی:
روستای ورنام سفلی دربخش چهاردانگه مسیر جاده ی ساری به کیاسر که ازشهرستان ساری 60 کیلومتر و ازشهرکیاسر 30 کیلومتر فاصله دارد، وبا فاصله ی زمانی خیلی کم باروستاهای وناجم،بجدم، ورنام علیا،هلیهمند،صلاح وچورت همسایه می باشد.
معنای اصطلاحی ورنام:آنچه که دراین زمینه براساس تحقیقات بدست آمده. شخصی در این محل زندگی میکرد که از لحاظ مال وجایگاه خاص خودش، در بین مردم سرآمد بوده یعنی چهره ی شناخته شده ای بود که ورنام نامیدند یعنی: سرآمد نامها.
معنای لغو ی؛ ، بروزن ور فام. ور:یعنی مهربان وساده ، فام:یعنی چهره.
معنای کلی =چهره های ساده ومهربان.
آداب ورسوم روستا:
اغلب مردم روستا نسبا وسببا با هم نسبت خویشاوندی دارند و همین سبب شد رابطه ها تداوم داشته ونسل به نسل هم انتقال پیدا کند ، ومعمولا در مناسبتها ومراسمات همه در کنار هم هستند ، بارزترین این مورد دید و بازدید های عید نوروز می باشد که باهم به خانه ی یکدیگر رفته وعید راتبریک گفته وسالی سرشار از امید برای همدیگه آرزو می کنند ، ویکی از جمعه های نوروز به یاد گذشتگان به آرمگاه محل رفته باتلاوتی چند از کلام ا… مجید واطعام دهی برای رفتگان از درگاه خداوند طلب مغفرت می کنند.
امام زادگان محل:
وجود مبارک دو امام زاده در محل باعث شد روستا شکل معنویت خاصی نسبت به روستا های همجوار پیدا کند ، چندسال پیش با تلاش یکی از روحانی اطراف محل شجره نامه ی هردو امام زاده از مشهد مقدس بدست آمده وآنچه که مسلم است از نوادگان موسی بن جعفر(ع ) می باشند بااثبات این شجره ، تقرب به این مکان شریف افزایش یافته وخوسبختانه هرساله شاهد زائرین زیادی از اقصی نقاط ایران عزیزمان هستیم ،درزمینه ی ساخت وساز،ساختمان امام زاده عباس(ع)با پیگیری مکرر از طرف اداره اوقاف استان و تلاش جوانان محل بصورت تدریجی در حال احداث می باشد اما برای امام زاده علی اکبر(ع ) که تقریبا 500 متر ازهم فاصله دارندمتاسفانه هیچ گونه پیشرفت فیز یکی در زمینه ی ساخت وساز نشده است.
شغل مردم روستا:
بیشتر مردم روستا در زمینه ی کشاورزی ودامداری به صورت سنتی مشغول فعالیت می باشند لذابدلیل زمین های دارای شیب تند وغیر قابل تجهیز و نوسازی استفاده از مکانیزاسیون بخش تولیدی میسر نبوده و مسیر سختی را برای رسیدن به مقصودشان طی میکنند همین امر باعث شده انگیزه جوانان نسبت به این شغل ها کم شود واغلب برای گذراندن مسیر زندگی به شهر ها مهاجرت کنند.
این امامزاده از نظر مسافت 88 کیلومتر و از نظر زمان یکساعت و 50 دقیقه با دامون باغ فاصله دارد.