روستای رنگریزکلا دهستان بالاتجن بخش مرکزی شهرستان قائمشهر استان مازندران

روستای سرسبز رنگریز کلا؛ دهکده مینیاتوری دامون باغ؛ اقامتگاه بوم‌گردی و گردشگری مازندران:

روستای رنگریز کلا (Rangriz Kola) در «دهستان بالا تجن» در بخش مرکزی شهرستان «قائمشهر» در استان «مازندران» قرار دارد.

«روستای رنگریزکلا» از نظر مختصات جغرافیایی در 52 درجه و 81 دقیقه طول شرقی و 36 درجه و 42 دقیقه عرض شمالی قرار دارد.

ارتفاع «روستای رنگریزکلا» از سطح دریاهای آزاد با میانگین حدود 100 متر است.

«روستای رنگریزکلا» از شمال به روستای «چفته کلا»، از جنوب به روستای «نوکلا»، از شرق به «روستای کشکا» با نام قدیمی «کشتگاه» (که یک زمین شالیزاری بوده است) و از غرب به «روستای دیزآباد» محدود می‌گردد.

فاصله رنگریزکلا تا شهر مجاور یعنی قائمشهر از نزدیکترین مسیر یعنی روستای اسکندرکلا و خیابان تهران قائمشهر کمتر از 5 کیلومتر و تا نزدیکترین محور یعنی «جاده نظامی» 2.6 کیلومتر می‌باشد.

طبق تحقیقات میدانی به عمل آمده، نیای مشترک ساکنین قدیمی روستای رنگریزکلا از نوادگان دو برادر به نام‌های «عباس» و «محمدعلی»  و دارای اصالت کردی بوده اند که فرزندان عباس دارای شهرت «عباس زاده» و فرزندان محمدعلی دارای شهرت «محمدی» می‌باشند.

طبق اظهارات افراد مطلع و تخمین‌ها و تحقیقات صورت گرفته، قدمت تشکیل روستا به حدود 500 سال پیش باز می‌گردد.

از ابتدای تشکیل این روستا، اهالی به کار «رنگرزی و نخریسی» اشتغال داشتند، لذا روستا به «رنگریزکلا» موسوم گردید.  

علت شکل‌گیری روستا در این موقعیت، به واسطه و جود منابع آبی غنی و دائمی و خاک‌های حاصل‌خیز و مجاورت رودخانه تلار بوده، که موجب اشتغال بخش قابل توجهی از جمعیت فعال این روستا در بخش کشاورزی و به طور خاص باغداری شده است.

روستای رنگریزکلا ازنظر توپوگرافی در یک منطقه کوهپایه‌ای گسترده باشیب تند از جنوب به شمال قرار دارد.

این روستا در تابستان دارای آب و هوای معتدل و مرطوب و زمستان‌های معتدل با یخبندان‌های محدود و اتفاقی  است.

جمعیت روستای رنگریزکلا در سال 1355 برابر 468 نفر و در سال 1365 معادل 572 نفر و در سال 1375 به تعداد 566 نفر و در سال 1385 مساوی 513 (130 خانوار و بعد خانوار 3.9) نفر شمارش شده است.

برطبق اطلاعات اخذ شده از خانه بهداشت روستا، در سال 1386، تعداد 242 نفر مرد در برابر 244 نفر زن در این روستا ساکن بوده اند که نسبت جنسی 99 نفر زن در مقابل 100 مرد را را نشان می‌دهد.

برطبق اطلاعات سال 1375 از کل جمعیت 513 نفری روستا، 365 نفر یعنی 71.2 درصد باسواد بوده اند.

مدیریت و اداره روستا در سال‌های پیش از انقلاب اسلامی در دست مالکیت بزرگ (ارباب، خان، کدخدا) بود که تا سال 1342 یعنی اصلاحات ارضی، ادامه داشت، اداره روستای رنگریزکلا در دست کدخدا قرار داشت.

پس از اصلاحات ارضی با مداخله دولت نظام اداره پیشین از هم پاشید و زمین‌های کشاورزی بین کشاورزان صاحب نسق تقسیم شد و اداره روستا به انجمن ده محول گردید که با رای مردم برای مدت 3 سال انتخاب می شدند. 

پس از انقلاب مدیریت دولتی و اداراتی مانند جهاد سازندگی سابق (جهاد کشاورزی فعلی)، بنیاد مسکن، فرمانداری، اداره برق، خانه بهداشت و غیره به صورت مستقیم و غیر مستقیم در امرمدیریت روستا نظارت و مشارکت داشتند و این امر تا تشکیل شورا در روستاها ادامه داشت.

با تصویب و اجرای قانون شوراهای اسلامی در سراسر کشور، اداره روستای رنگریزکلا نیز در دست شورای اسلامی 3 نفره قرار گرفت که تاکنون ادامه دارد.

در لغت‌نامه دهخدا روستای رنگریزکلا به این صورت معرفی شده است:

«دهی است از دهستان لاله آباد بخش مرکزی شهرستان بابل واقع در 21هزارگزی جنوب غربی بابل و یک هزارگزی شمال راه شوسه بابل به آمل. آب و هوای معتدل ومرطوب دارد. دارای 15 تن سکنه است که مذهب شیعه دارند و به مازندرانی و فارسی سخن می گویند. آب آن از رودخانه کاری تأمین می شود و محصولش برنج و غلات و صیفی و کنف و پنبه است. شغل اهالی زراعت و گله داری است و راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).»

درگذشته و قبل از تشکیل شهرستان قائمشهر، روستاهای غرب رودخانه تلار جزئی از شهرستان بابل و روستاهای شرق رود تلار بخشی از شهرستان ساری محسوب می‌شد، به همین جهت روستای رنگریزکلا که در غرب رودخانه تلار واقع است  در گذشته و قبل از شکل گیری قائمشهر، بخشی از شهرستان بابل محسوب می‌گردید.

—————–

مازرونی:

رنگریزکلا ایسم ایته روستا ایسه جه بالاتجن دهستان قائمشهر شهرستان بخش مرکزی جه اوستان مازندران شومال ایران مین.


نقشه ماهواره ای رنگریزکلا: https://topomap.ir/?n=4413928790&l=ghy

نقشه جغرافیایی رنگریزکلا:https://www.topomap.ir/?n=4413928790&l=osm

کاری از:

تحریریه پایگاه اطلاع‌رسانی دامون‌باغ

                                                 ***

در برخی از نقشه ها (مانند بَلَد) و برخی متون دیگر، به اشتباه به عنوان  «رنگریزمحله» (Rangriz Mahalleh) از نام این روستا یاد شده است، در حالی که روستای «رنگریز محله» ازتوابع شهرستان جویبار بوده و نام صحیح و رسمی این روستا «رنگریزکلا» (Rangrizkola) می باشد. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

logo-samandehi