قلعه‌های قدیمی شهرستان بابل استان مازندران

قلعه‌های قدیمی بابل

قلعه‌های قدیمی بابل عموما در بندپی واقع شده‌اند. زیرا موقعیت خاص جغرافیایی منطقه همیشه پناهگاه مناسبی برای شخصیت‌های سیاسی بوده است. اکثر این قلعه‌ها به دوران پس از اسلام تعلق دارند.

قلعه پیروزی
این قلعه که به قلعه فیروزشاه نیز معروف بوده است در بندپی و در کنار سجادرود و بر بالای کوه واقع بوده است. قدمت این قلعه به پیش از قرن دهم می‌رسد. قلعه که به مرور زمان متروک شده بود در حدود سال ۹۳۹ شمسی در عهد شاه طهماسب صفوی توسط یکی از اعضای خاندان مرعشی به نام میرعلی خان تعمیر و از نو آباد شد. در عهد سلطان محمد خدابنده صفوی قلعه پیروزی توسط سلطان مرادخان فتح شد. و میرعلی خان مدتها بعد از مشکلات فراوان آن را از میرزاخان پسر سلطان مرادخان پس گرفت. پس از فتح کتابخانه‌ای در قلعه به تصرف درآمد که مملو بود از کتب نفیس که آن را به مبلغ شش هزار تومان تقویم کردند و تمام را سیاهه کرده به درگاه سلطان محمدخدابنده فرستادند.

قلعه جخرود
این قلعه در لمسو کلای بندپی واقع است و به موزی کتی شهرت دارد. این قلعه در زمان ناصرالدین شاه قاجار پابرجا بوده است. ساختمان آن را از گچ و آجر ساخته شده بود و حمام و حوضی داشته است.

 

قلعه کتی
قلعه کتی در میان دهکده‌ی‌ بزرودپی و شانه تراش بندپی واقع است. این قلعه که در گذشته به قلعهء شرک یا شهرک معروف بود اکنون زیر خاک مدفون است.

قلعه توجی
این قلعه که در واقع شهرکی آباد بوده است در منابع به صورت ترجی، ترنجه،‌ تژیر و تریجه نیز ضبط شده است. به قول مولف حدودالعالم توجی قدیمترین شهر مازندران بوده است. بنای این شهر که شهری ساسانی بود و محل آن پیش از آن توران جیر خوانده می‌شد، به فرخان نسبت داده شده است. سرانجام این شهر با قلعه‌اش توسط تیمور لنگ در ۸۸۰ ه.ق ویران شد و دیگر اثری از آن باقی نماند. اکنون برخی محل آن را در روستای ابولاحسن‌کلا (در جنوب بابل) و برخی دیگر در نواحی اطراف شمال بابل می‌دانند.

دیگر قلعه‌های تاریخی: قلعه‌کوپی سرا در حوالی روستای کوپی‌سرای بندپی و در کنار رودخانه سجادرود ، قلعه عموان برفراز کوهی در حوالی روستای عموان بندپی ، قلعه خشت رودپی در نزدیکی روستای خشت رودپی ، قلعه کش در غرب روستای سوته ، قلعه ولوکلا در روستای ولوکلا ، قلعه پیل پاهان بین روستای نشل و لزور بندپی، قلعه لمسرکلا در دو فرسنگی روستای شیخ موسی ، قلعه پا قلعه در یک فرسنگی روستای لمسرکلا و قلعه مرزناک در حوالی روستای مرزناک و گردرودبار. از این قلعه‌ها جز تلی از خاک اثری باقی نمانده است.

منبع: بابلی: https://baboli.ir/celebrities-babol

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

logo-samandehi