مراسم آیینی صبح طلوع: این مراسم توسط گروهی از سادات پایه گذاری شده است و مراسم به این صورت اجرا می شود، پس از علم گردانی و دسته روی در شب عاشوراحسینی اهالی محل در حیاط امامزاده جمع می شوند.
پس از اذان مغرب و اطعام دهی عزاداران با مداحی و سینه زنی از شب تیره می خواهند که به صبح ختم نشود اوج مراسم در لحظاتی مانده به طلوع صبح می باشد عزاداران با پاهای برهنه در حالی که دستها را بر سر می کوبند از مسجد به سمت امامزاده به راه می افتند و اشعاری در باب خواهش ازصبح که طلوع نکند می خوانند زیرا با طلوع خورشید، روز عاشورا آغاز می شود و امام حسین و یارانش شهید می شوند.
بر اساس مستندات موجود در کتابخانه آستان قدس رضوی این آیین نخستین بار در دوره قاجاریه آغاز شد. در باره قدمت اجرای این آیین در روستای ماهفروزمحله گفته می شود در دوره صفویه این منطقه دچار بیماری واگیردار شد و عده زیادی فوت شدند اهالی به نیت ریشه کن شدن این بیماری و نجات ساکنین نذر کردند که همه ساله این سنت را برپا کنند.
منبع: https://b2n.ir/h47319
صبح تروره، صب تیرهدل یا “مکن ای صبح طلوع” مازندرانیها
“مکن ای صبح طلوع” یا به زبان محلی “صب تیره دل”، “صبح تراره” سنت رو به نابودی است که در گذشته در بسیاری از نقاط استان مازندران برگزار میشد و امروزه در چند روستای ساری و محمودآباد به اجرا درمیآید.
این آئین قبل از اذان صبح روز عاشورا از سوی عزاداران انجام میشود به این شکل که اهالی محل در آن بامداد بیدار شده و به یاد بیداری امام حسین (ع)، یارانش و اهل بیت ایشان قبل از وقوع آن واقعه مهم به عزاداری میپردازند.
منبع: https://b2n.ir/p97071